Nieuws uit de regio

23-10-2023 - Heist-op-den-Berg

Naar een hechtere gemeenschap in Heist

Na een 100-tal andere gemeenten in Vlaanderen gaat ook Heist-op-den-Berg in zee met Hoplr (spreek uit: ‘hopler’) een buurtnetwerk voor gemeenschapsvorming. Hoplr is een digitaal platform op de computer, laptop of gsm, dat volledig vrij is van reclame. Via Hoplr krijg je eenvoudig toegang tot het sociaal kapitaal in jouw buurt zoals materiaal, kennis, tijd, vrijwilligers en infrastructuur. Hoplr wil de kracht van het collectief benutten om te anticiperen op de maatschappelijke uitdagingen van morgen zoals vergrijzing, buurtzorg, inclusie en burgerparticipatie en zo evolueren naar een meer zorgzame en duurzame samenleving. Binnenkort krijgen alle Heistenaars een folder in hun bus over het project.

11 Heistse buurten

“Het bestuur beseft dat het belangrijk is om te luisteren naar burgers omdat het zo hun gemakkelijker hun behoeften, wensen en zorgen te begrijpen”, is de motivatie het gemeentebestuur. “We zetten daarom in op initiatieven die betere relaties tussen inwoners en burgerparticipatie versterken”. In november zal Hoplr van start gaan. Heist wordt opgedeeld in elf buurten. De buurten worden toegewezen op basis van het adres. Alle Heistse inwoners krijgen een brief met een buurtcode in de brievenbus met alle informatie. Inwoners die geen brief krijgen of de brief kwijt zijn, kunnen ook zonder code aanmelden.

Meer weten over je buurt en je bestuur

Hoplr kan je best een nieuw social media kanaal noemen, speciaal gericht op de lokale samenleving. Je kan er bijvoorbeeld lokale handelaars en dienstverleners vinden;, een babysit zoeken, een buurtfeest aankondigen of gewoon elkaar beter leren kennen. Het Heistse bestuur hoopt dat mensen ook offline beter zorg voor mekaar gaan dragen. Zelf kan het gemeentebestuur ook berichten posten, apart per buurt, zoals bijvoorbeeld de aankondiging van wegenwerken. Later wil het bestuur ook een platform lanceren om burgers actief te betrekken bij het beleid. Zo kunnen ze er hun mening geven over nieuwe gebouwen of initiatieven die de buurt beter maken. “Door samen oplossingen te zoeken en beslissingen te nemen creëren we een gemeente waar iedereen zich gehoord voelt en waar we van Heist de warmste en schoonste plek maken”, aldus het lokaal bestuur.

Hulp in nood

Om iedereen op weg te helpen worden infosessies georganiseerd op verschillende plekken:
•             dinsdag 12 december, 19.30 tot 21 uur - muziekacademie Schriek
•             woensdag 13 december, 9.30 tot 11 uur - De Sporthal Heist-centrum
•             woensdag 13 december, 20 tot 21.30 uur – ONLINE
•             donderdag 14 december, 19.30 tot 21 uur - Buurtzorghuis Wiekevorst

Tot de Kerstvakantie is er ook wekelijks ondersteuning,elke woensdag van 9.30 tot 11.30 uur in de Basisschool De Hei Pijpelheide en elke vrijdag van 9 tot 10.30 uur in het Cursuscentrum in het Torengebouw op het gouden kruispunt. Voor Heistenaars die geen toegang hebben tot een computer of internet, voorziet het lokale bestuur ook gratis internet en/of toegang tot een computer in publieke gebouwen of in die van partners.

 

 

Lapperre Hoorcentrum

Hoorcentrum Lapperre staat voor hoorkwaliteit voor het leven. In uw Lapperre hoorcentrum neemt de audioloog de tijd om naar u te luisteren en samen de oplossingen te overlopen. Zo kunnen we uw gehoor optimaal beschermen en u opnieuw laten genieten van het plezier om goed te horen.

lees meer

De Banier

Verkoop van Chirokleren, spelmateriaal en creatieve producten om te knutselen

lees meer

Sarah's

Trendy damesboetiek Dameskleding - Shapewear - Panty's van topkwaliteit - Accessoires Vanaf maat 34 t/m maat 50

lees meer

Zakenkantoor Gorris (AXA)

Zakenkantoor Gorris, uw AXA bank en kredietagent in Heist-op-den-Berg. Het dynamische team staat klaar voor al uw financiële vragen omtrent kredieten, beleggingen, erven, sparen, ... Wij willen dat de klanten zich 'thuis' voelen.

lees meer

Speciale promoties Check het hier